en-Hialuronsavas Fillerek használatával kapcsolatos szabályok

15/10/2021

A hialuronsavas ránctöltő anyagok Orvostechnikai Eszköz besorolású termékek, Európában kötelezően CE vagy FDA engedéllyel kell rendelkezzenek a szabályos forgalomba hozatalhoz és használathoz. Ide tartozik minden olyan biorevitalizáló vagy mezoterápiás koktél, szérum, ampulla is amiket bőr alá fecskendezünk, rollerezünk vagy bárhogy juttatunk. Nem a szavakon van a hangsúly, mert itt nincs kibúvó vagy kiskapu, minden ami valahogy a hámréteg alá kerül, orvostechnikai eszköz minősítésű kell legyen. És pont.

A zsírbontó epesavas szérumokról nem is beszélve, mert azok ezen túlmenően csak orvos által használhatóak, a legtöbb országban recept kötelesek is. Csakúgy mint a toxinok.

Nyilván nem véletlenül. 

Hogyha nem megfelelő minősítésű terméket használunk, hanem kozmetikai szérumot vagy miegymást, egyrészt becsapjuk a vendégünket, másrészt ha gond van, akkor gond van. A nem orvostechnikai eszköz ugyanis nem steril.

A hialuronsavas orvostechnikai eszköz értékesítése csak orvosoknak vagy a termék használatára igazoltan jogosult személynek lehetséges. Igazoltan erre akkor jogosult valaki, hogyha olyan működési engedélye van (érvényes) aminek a keretében végezheti a termék használatához szükséges tevékenységet. Nem elég a papírom van róla hogy....

Vendégnél pedig pláne nem tűnhet fel ilyen termék.

Hogy a netről mit lehet rendelni és mit nem, vagy a termék forgalmazására gyártói jogosultsággal nem rendelkező cég vagy webáruház mit ad el és kinek, az azért nem mellékes, mert hogyha a vendég kifogásolja bármilyen értelemben a felhasznált termék minőségét, tartósságát, származását, használati jogosultságát, a felelősség azt terheli aki felhasználta. Nem azt aki eladta. 

Lehet róla számlád, lehet gyártási címkéd, senkit sem fog érdekelni egy vitás jogi helyzetben.

Pláne hogyha úgy jutottál a termékhez, hogy azt hiszed kozmetikában végezhető bármilyen szúrással járó beavatkozás - sminktetoválás és tűs epilálás kivételével talán. De ránctöltés vagy ajak nagyobbítás semmiképpen sem.

Dehát ez már lerágott csont lassan.

A hialuronsav nem hő stabil termék, származását un. zárt szállítási láncban kell tartani és igazolni, azaz onnantól kezdve hogy a gyár kapuját elhagyja a termék, a hivatalos forgalmazó kell igazolja, hogy +2 és +24 celsius fok között volt szállítva, tárolva a termék, hűtő kamion szállította és értelem szerűen a megrendelőhöz is hőmérséklet stabil körülmények között kell eljusson.

A nyári GLS vagy MPL Futár ugye nem hő stabil szállítási mód. Tarthatod Te hűtőben vagy ahogy akarod a terméket hogyha úgy került hozzád, hogy megkerülte a fél Világot ellenőrizetlen körülmények között.

És ha baj van, akkor baj van. Merthogy azt mondja a vendéged, hogy nem elégedett a termék tartósságával és szeretné megreklamálni a minőségét.

Hogyha hivatalos forgalmazótól vásároltad, akkor beküldöd az anamnézis lapot, beleegyező nyilatkozatot, termék címkét, hitelességet igazoló fotókat, kitöltöd a forgalmazó nyomtatványát, Ő 5 munkanapon belül benyújtja a gyártóhoz és elindul az EU-s ellenőrzési folyamat. Erről vendégedet is értesítik és nyugodt lehet, hogy amennyiben a termék minősége valóban kifogásolható volt, kártérítést kap a gyártótól.

Ellenőrzik a bakteriális szintet, a hialuron tartalmat. a sterilitást a minta termékekből és jegyzőkönyv készül.

Hogyha webáruházból rendeltél - ami eleve tiltott - vagy magát forgalmazónak kikiáltott gyártóval szerződésben nem álló önjelölt viszonteladótól, akkor nem tudsz ezzel a folyamattal élni és igazolni a helyes kezelést, általában elveszted vendéged bizalmát és jobb esetben nem megy hozzád többet, rossz esetben még rossz híredet is kelti.

Mindezt amiatt, mert nem a megfelelő forgalmazótól vagy forrásból szerezted be a terméket.

Hogyha ehhez társul még az, hogy a termék használatára jogosító végzettséged, működési engedélyed sincs rendben és nem fedhetetlen, vendéged hamar egy jogi procedúra nyertese lesz.

Bevésés szinten érdemes megjegyezni, hogy ez a termék használójának a felelőssége !

Nem lehet azzal védekezni, hogy nem tudtam, vagy nekem ezt nem mondták.

Ki vannak hegyezve a hatóságok az Esztétikai Medicina kezelések ellenőrzésére. A termék eredete egy olyan pont, amin nem érdemes megcsúszni.