en-Orvosi vagy nem orvosi kezelések?

05/06/2024

Kicsit kábultan ülök a számítógépem előtt, érzelmileg és mentálisan nagyon megterhelő hét van mögöttem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már hetek óta gyűlt egyfajta feszültség bennem, de nem tudtam megfogalmazni, hogy mi az oka és mit tehetnék ellene.

Két dolgot nem vagyok képes elviselni: az igazságtalanságot és a hazugságot. Nem nagy dolog, igaz? Nem vagyok ezzel egyedül. Tudom. De nekem ezek kivételével fát lehet vágni a hátamon és vallom, az igazság sosem lehet olyan rossz, hogy ne lehessen megoldani amennyiben nem szándékos rosszindulat áll mögötte.

Több, mint 25 éve forognak a mindennapjaim az esztétikai medicina körül. Mondhatni a kezdetek óta. Az első botox injekció, az első hialuronsavas filler Magyarországi megjelenése óta. Édesanyámtól van a szakmai örökségem, Én már a járókámból is anti aging kezeléseket néztem és a festékes ecseteimet vízzel teli kémcsövekben mostam ki, míg más vizes poharat kapott az Anyukájától erre a célra.

Nálunk a vasárnapi ebédnél kiskoromban Mester Endre doktor mesélt és az esti altatóm alatt Ilcsi néni birs pakolását érzetem Anyukám arcára kenve. A botox a mindennapok része volt ahogy az is, hogy mindig mindenre van valami megoldás az esztétikában.

2012 ben, Édesanyám halála után 3 évvel kért fel az Ibsa Derma cég, hogy képviseljem orvostechnikai eszközeiket Magyarországon. Akkor még nem voltak képzések, képzési rendszerek, struktúrák - a filler gyártók KOL előadókat delegáltak egy-egy országba és inkább megmutatták, mint megtanították a termékeik használatát. Akkor még mindegy volt, hogy orvos vagy nem orvos aki a workshopon ül. Akkor még mindegy volt ki hogy fogja használni a terméket, tudja-e mire való vagy csak sejti éppen. Akkor még az volt a cél, hogy minél több emberhez eljusson a termék létezésének a híre.

10 éve került először piacra a Profhilo. És senkinek nem kellett. A mezoterápia, a biorevitalizálás egy a "csinálják azt a kozmetikusok" kezelés kategória volt az orvosok szemében. A Profhilo egy mezoterápia szerű valaminek volt tekintve. 50+ os kollégáim egészen biztosan emlékeznek még az első mezo pisztolyokra amit kifejezetten kozmetikusoknak árult és oktatott egy orvos a Belgrád rakparton, természetesen nekünk is volt Anyukámmal és odáig voltunk érte.

A High Care cég legalább 25 éve debütált a tűszúrásos elektromos árammal indukált ránctalanító gépével a RiduStar-al kozmetikusok részére. Az első derma pent, derma rollert kozmetikai szakvásáron vettük meg. Lézer technológiák, Hifu gépek, zsírbontás, zsírfagyasztás, minden volt a Beauty vásárokon és mindenki mindent meg is vett.

Hamar nagyobb piacot jelentett a gyártóknak a nem orvosi piac, mint az orvosi.

Amikor 2013 ban 800 doboz lejárat előtti Profhilo ragadt raktárkészleten a cégünknél, mert az orvosok nem akarták akkor még felvenni a kezelést a pácienseiknek, mert túl egyszerűnek tűnt és a gyártók világszerte elfogadták a bemutatóikon, képzéseiken az orvosi végzettség nélküli résztvevőket is, elkezdtem elhasználni a termékeket a saját szalonunkban a vendégeim részére. Az Ibsa Derma forgalmazója és trénere voltam. És a kezelések működtek. 

Utána jött a Mesoestetic Spanyolországból - mezoterápiás hatóanyagokkal, mezo pisztollyal, lézer géppel, zsírbontással, tűkkel, fecskendőkkel a kozmetikai piacra - már külön képzéshez kötve, de kozmetikusoknak kínálva a kezeléseket. A mesoestetic is trénerévé, oktatójává képzett.

DermaPen...az eredeti DermaPen...kozmetikusoknak.

Valahogy így keveredetett több, mint 10 évvel ezelőtt az esztétikai medicina a beauty területre. Részben gyártói nyomás, részben orvosok által forgalmazott termékek miatt amit kozmetikusoknak kezdtek értékesíteni.

2023-ban is hiába kiáltja a legtöbb hialuron filler forgalmazó, hogy csak orvosoknak lehet értékesíteni a termékeket, hogyha szinte kivétel nélkül mindegyiküktől lehet orvosi végzettség nélkül is vásárolni és részt venni képzéseiken.

Vivacy Hungary, teoxane, fillmed, stb....mindenkitől tudtam vásárolni orvosi végzettség nélkül. Volt olyan, ahonnan még toxint is. Volt aki csak megfigyelőként engedett részt venni a képzéseken, de ha egyszer csak orvos csinálhatja állítólag ezeket a kezeléseket (mindig és mindenhol kérem, - itt és most is -, hogy nevezze meg aki ismeri a jogszabály számát ami ezt kimondja, mert Én jelenleg egy évekkel ezelőtti javaslat tételen és egy EU-s irányadó direktíván kívül mást nem ismerek), akkor miért vásárolhattam és vehettem részt megfigyelőként?

A hal nem a farkától bűzlik ahogy a mondás is tartja.

És nem a non medical injektálásért harcolok, félreértés ne essék. Azért harcolok, hogy rend legyen. Hogy standardok legyenek, hogy szankciók legyenek ha kell. 

De ha egyszer a kozmetikus kompetenciák nem engedik a bőr bizonyos mélysége alatti kezelések végzését kozmetikusoknak, akkor ne tartsunk már hifu-s, dermarolleres, dermapen-es, mezoterápiás, mezo pisztolyos, stb... előadásokat a beauty forum platformján, ne legyen elfogadott ami nem lehet az. Ha valami nem, az legyen nem.

Mert a zavaros helyzet kialakulásában a kozmetikus kamara is nyakig benne van, hiába hangoztatja, hogy nem lehet tűs, nem lehet lézeres kezelést kozmetikusként végezni, hogyha a szakvásáron a Filler forgalmazó, a mezoterápiás pisztoly forgalmazó és a lézergép gyártó is kiállít. Nyilván nem orvos partnereket keres a beauty szakvásáron.

Sosem volt probléma hogy nem vagyok orvos. Most, hogy anatómusként használhatnám a dr. of sciences titulust, minden előadáson külön megkérem a szervezőket, hogy kerüljük a konfliktust a medical doctor-okkal, írjanak csak annyit a nevemhez, hogy Mrs XY. Tökéletes a tudás alapú rendszerező elvemnek.

Az ICAM Akadémián 2014 ben dolgoztuk ki az első esztétikai medicina képzés tanmenetet. Dr. George V. Oskarbski segítette a syllabius összeállítását és az anatómia specifikus esztétikai ismerete volt a középpontjában.

Azóta három nemzetközi Board-nak lettünk választott tagjai, két akkreditációval rendelkeznek a képzéseink és a székhelyünk elköltözött Spanyolországba. Magyarországon hivatalos képző központ működik szerződéses partnerünkkel.

Szétváltak a képzéseink Medical és Non Medical szakágakra. Eltérő tanmenettel, eltérő képzési idővel zajlik minden modul.

Egyértelmű, hogy azt a rutint amit az orvosi egyetemen 5 vagy annál több évig követelnek meg az orvosoktól, azt egy non medical szakember egy rövid képzés alatt nem fogja tudni elsajátítani. Még megjegyezni is nehezen, nemhogy beégetni és automatikusan végezni a mozdulatokat.

Tudom, mert a nagyobbik lányom mindjárt végez egy nemzetközi orvosi egyetem tagozatán. Tudom, hogy az anamnézis felvételt, a diagnózist, a reakciót a problémás helyzetekre, az eszközök bekészítését és még sorolhatnám mi mindent csak az tudja magától értetődően végezni aki évekig csinálta őket.

A néhány napos vagy hetes injekciós technikákat oktató képzésekkel a non medical résztvevők szinte sosem elégedettek.

Ennyi idő semmire sem elég. Nem lehet biztonságosan, rutinszerűen, egyedül elkezdeni kezeléseket végezni úgy, hogy hiányzik az egyetemi 5 év rutin a mozdulatokból.

Meg lehet mutatni valamit, el lehet bagatellizálni valamit, le lehet esetlenül utánozni valamit, de nem lehet megtanulni. Azon a szinten, amit ma az esztétikai medicina megkíván, nem lehet jól dolgozni olyan kevés ismerettel és gyakorlattal amit a rövid képzések adni tudnak.

Rengetegszer éri az Akadémiát az a kritika, hogy túl hosszú a klinikai esztétika injektor képzés 10-14 hónapja. Rengetegszer posztolnak a 3-5 napos képzést kínáló szalonok arról, hogy felesleges a hosszú képzési idő.

Nem értek egyet velük. Felelőtlennek és károsnak tartom azt aki ilyet mond és őszintén szólva magáról állít ki képzőként egyfajta bizonyítványt.

A 10-14 hónap ICAM képzés alatt közel 6 hónap a gyakorlati idő. Akkor lehet önállóan dolgozni, hogyha minden mozdulat automatikus, nem kell már gondolkozni azon hogy hogy fogjam a fecskendőt, hogy aspiráljak biztonságosan vagy hogy készítsek el egy kezelési tervet.

Az egyetemen sem egyszer csinál meg egy kezelést a hallgató. Naponta ismétel mindent éveken át mire először önállóan elvégezhet egy vizsgálatot egy betegen.

Erre érdemes gondolni, ez az egyik legnagyobb érv a medical szakemberek mellett.