Zsírbontó Injekciók helytelen és tiltott használata nem orvosok által

2021.09.29

Lassan naponta képedek el olyan szalonok hírdetésein, ahol orvosi végzettség nélkül mutogatnak epesavas zsírbontó injekciókkal kezelt vendégekről és kezelésekről képeket. Mondjuk pláne olyanokon, ahol azt írják, "vendégem eleve vékony volt, de a minimális felesleg is nagyon zavarta és az injekcióval könnyen eltűnt az 1 cm zsírfelesleg hasáról, térdéről, stb...."

Kezdjük ott, hogy ezek a kezelések nem veszélytelenek. Hogy aki nem orvosként ilyet végez, annak fogalma sincs róla mit csinál. Azon kívül, hogy fecskendővel a kezében hadonászik és össze vissza szúrkál valakit a valamivel rendelői áron.

Láttam olyat is ahol CE engedély nélküli termékkel injektáltak. Olyat is, ahol kozmetikai webáruházból vásárolták a szinte mindenhol recept köteles terméket.

Mondhatni láttam Én már mindent.

Legutóbb reklamált egy kozmetikus hölgy hogy milyen jogon nem rendelhet az ICAM tól orvostechnikai eszköz termékeket, Ő elvégzett tanfolyamot és csinálhat mindent.

Mondtam neki, hogy éppen ezért, mert még azzal sincs tisztában, hogy ki csinálhatja a kezeléseket és ki nem és azzal sem, hogy kozmetikában, kozmetikusként semmit sem csinálhat ami tűvel történik.

Itt jegyzem meg, nagyon vicces, hogy ma reggel éppen az egyik volt kozmetikus oktatóm tette fel egy kozmetikusoknak szóló csoportban a kérdést, miszerint ki milyen géppel és hogyan kezel striákat, kapott is számtalan tanácsot mindenféle dermapenes, tűs és egyéb kezelésekre, képzésekre. Lehet, hogy megjegyezhette volna, hogy nem csak arcon nem lehet szúrni kozmetikusnak és ama bizonyos hámréteg alá menni hatóanyaggal sem. Na mindegy, de ugye tudjuk az a bizonyos hal is a fejétől szokott elkezdeni bűzleni.

Minket már két milliószor szétszedtek, ellenőriztek, átvilágítottak, a képzéseinket kritizálták és fennen hangoztatták, hogy semmire sem jók. Mindannyiszor elmondtuk, hogy a képzést elvégezni egy dolog és jogszabályban foglaltak szerint végezni egy másik dolog. Kozmetikusként senki sem végezhet tűs kezeléseket.

De csak azért is, ugye ?

Visszatérve a zsírbontásra, jó lenne elfogadni és megszívlelni, hogy az epesavas szérumok nem játékszerek.

Több mint két évtizede kutatnak olyan injekciós módszereket a nem sebészeti úton történő zsírcsökkentésre, mint a mezoterápia vagy az injekciós zsírbontás. A kezdeti lelkesedés után ezek a zsírcsökkentő terápiák elvesztették népszerűségüket az ellenőrzött vizsgálatok hiánya és a nemkívánatos mellékhatások miatt.  A közelmúltban azonban az új készítmények elérhetősége, amelyek többsége dezoxikolsavra épült, megnövelte a keresletet, különösen miután az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) 2015-ben jóváhagyta egyiküket, az ATX-101-et a szubmentális zsír csökkentésére.

A nyolcvanas évek végén egy olasz orvos foszfatidil -kolint (PC) tartalmazó mezoterápiás készítményt kezdett alkalmazni a xanthelasmas injektálására. Kielégítő eredményeket ért el, és bemutatta módszerét az 5. Nemzetközi Mezoterápiás Kongresszuson, Párizsban, 1988 ban.

A Dr Rittes által használt termék a Lipostabil Endovena volt, amelyet Európában, Dél -Amerikában és Dél -Afrikában forgalmaztak, és eredetileg a trauma utáni zsírembólia kezelésére fejlesztették ki. 

Azonban annak ellenére, hogy sokan használják Brazíliában, a Lipostabilt, 2002 decemberében betiltotta kozmetikai használatát az ANVISA, az Egyesült Államok beli FDA brazil megfelelője. 

Az FDA, valamint az Egyesült Királyságban a Gyógyszerek és Egészségügyi Termékek Szabályozó Ügynöksége (MHRA) határozott figyelmeztetéseket adott ki kozmetikai alkalmazása ellen, mivel nem voltak klinikai vizsgálatok, amelyek alátámasztották volna hatékonyságát.

Nátrium -dezoxikolát

Rotunda és más szerzők leírása az SDC farmakológiai hatásáról fokozott érdeklődést keltett ezen anyag iránt, és ezt követően számos termék vált elérhetővé a piacon. Az SDC másodlagos epesav, ezért az epében betöltött szerepe a zsír emulgeálása az emésztés megkönnyítése érdekében. 

Az SDC  veszélyezteti a foszfolipid kettős réteget, és sejtlízishez vezet. 

Az SDC ionos szerként viselkedik, megzavarja a sejtmembránt azáltal, hogy poláris hidroxilcsoportjaikat a kettős réteg hidrofób magjába juttatja. Ez a membránhoz kapcsolódó fehérjék szolubilizációjához vezet, és a sejtmembrán végül foszfolipidek és más molekulák vegyes micelláiba elegyedik.

Az SDC egyik fő problémája azonban az aktivitás specifikációjának hiánya. A múltban az SDC vizes oldatait mezoterápiával alkalmazták, és számos bőrrákos megbetegedésről számoltak be.

In vitro kísérletek azt mutatták, hogy az érett zsírsejtek ellenállóbbak a detergens által kiváltott sejtlízissel szemben, mint más sejttípusok, ezért aggodalmat kelt az anyag zsírrekeszben való használatának biztonsága.

További vizsgálatok azt mutatták, hogy az SDC hatékonyabb, ha alacsonyabb a fehérjetartalma a sejtben, mint például az adipociták esetében (5% alatti fehérjetartalom).

Az EU piacán az egyik első SDC-tartalmú termék egy galaktózzal pufferelt, zselatinos anyag volt, amelyet Motolese-oldat mit  Aqualyx néven ismertnek. 

III. Osztályú orvostechnikai eszköz, amelyet az ultrahang kavitációs terápia segédanyagaként kell használni;

Más márkák is elérhetővé váltak az Egyesült Királyság piacán, például a DesoBody/DesoFace vagy a Celluform és a Celluform Plus. Mindegyikben közös az SDC, és különböznek a milliliterenkénti SDC -koncentrációban és/vagy más anyagokkal való kapcsolatban.

A termék, amely valóban felkeltette a figyelmet a zsíroldó szerek ezen csoportjával kapcsolatban, az ATX-101, Kybella néven ismert az amerikai piacon és a Belkyra Kanadában és az EU-ban.

Az FDA I. osztályú besorolással hagyta jóvá. Injekciós gyógyszer a mérsékelt vagy súlyos zsírdepó felesleg megjelenésének javítására. Az Egyesült Királyságban (a közzététel idején) még nem áll rendelkezésre, a többi európai országban szerzett tapasztalat ígéretesnek tűnik.

Foszfatidilkolin

Zsírbontásban betöltött szerepe azonban nem világos.

A PC a legfontosabb foszfolipid az emberi szervezetben, és a sejtmembránok 40-50% -a PC-ből áll, így ez biztosítja a fő szerkezeti támogatást. Emulgeálószer, amely képes vérzsírok emulgeálására. 

Bizonyos mértékig csökkentheti a koleszterinszintet, és intravénás alkalmazása megakadályozhatja a zsírembóliát traumás betegekben vagy nagy ortopédiai műtétek után. feloldhatja a triglicerideket és szállíthatja őket. Azt is feltételezték, hogy a PC jelenléte az SDC-t tartalmazó injekcióban segít szabályozni az SDC detergens hatását.

Egy másik tanulmány azt sugallja, hogy a PC és az SDC szabályozhatja a lipolízissel kapcsolatos faktorok expresszióját, és ezáltal stimulálhatja a lipolízist.

Az L-karnitin ismerten elősegíti a zsírsavak szállítását az adipocita mitokondriális mátrixába a lipidek lebomlása során. 

Táplálék kiegészítőként kapható, de jelen van néhány SDC-t tartalmazó termékben (Sagoni Melt, amely jelenleg nem kapható az Egyesült Királyságban) és mezoterápiás készítményekben.

A koffein segít a trigliceridek hidrolízisében az adipocitákban. A különböző italokban és kiegészítőkben könnyen elérhető, gyakran kombinálva használják a mezoterápiás készítményekben is.

Lipolízis vagy adipocitolízis?

A lipolízis az a biológiai folyamat, amelynek során a triglicerideket (TG) szabad zsírsavakra (FFA) és glicerinre bontják. Ez a folyamat mind intracelluláris, mind extracelluláris szinten megtörténhet. Az adipocitákon belüli lipolízist hormonfüggő lipázok végzik, és célja, hogy energiaforrásként használja az intracitoplazmatikus vakuolumban lévő lipidraktárt. 

A lipolitikus átjárást a β-receptoroknál katekolaminok vagy kortizol váltja ki, és másodlagos hírvivőt, főként cAMP-t igényel. 

Mindazonáltal extracelluláris szinten a lipolízist izom- és adipocita eredetű lipoprotein-lipázok közvetítik, és felelős a keringő TG (chilomikronok vagy nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek vagy VLDL formájában) FFA-vé történő lebontásáért. 

Ezt fel lehet használni energiaformaként, vagy ezt követően újra átészterezni TG-ként az adipocitán belül.

Az adipocitolízis éppen ellenkezőleg, az adipocita-sejt pusztulása, a sejtmaradványok és a TG későbbi felszabadulásával. hidrolizálódik és eliminálódik a nyirokrendszeren vagy a vesén keresztül

Amint fentebb említettük, a kezdeti szakaszban a zsíroldó tulajdonságokat helytelenül a PC-nek tulajdonították-a Lipostabil fő összetevőjének-, de a Rotunda és munkatársai által 2004-ben végzett kutatás  azt mutatta, hogy az igazi szer, amely ténylegesen előidézte a zsírbontó hatást dezoxikolsav volt, a PC oldására használt szer.

Javallatok, mellékhatások és ellenjavallatok

A zsíroldó injekciókat elsősorban arra használják, hogy csökkentsék és néha megszüntessék a lokalizált zsírraktárakat, amelyek a normál súlyú egyének zsíros területei, amelyek az intenzív testmozgás és/vagy étrendi intézkedések ellenére sem múlnak el.

Ezért ez nem súlycsökkentő kezelés, és ezt a pontot egyértelműen az ilyen beavatkozást fontolóra vevő betegeknek kell címezni. Szinte minden, helyi zsírral rendelkező terület kezelhető-tapasztalataim szerint, de minimum 1.5-2 cm zsírdepónak kell lennie az adott területen ahhoz, hogy a kezelés elvégezhető legyen károsodás nélkül. ! Egy másik javallat a zsírszöveti csomók kezelése.

Nem kellő szakmaisággal történő alkalmazása nekrózist okoz, nem ritkán visszafordíthatatlan folyamat részeként.