en-Napozás padlógázzal, avagy 1996 v/s 2022

20/03/2023

Két nyár, 26 év különbséggel az életemből...

Két Én, két generáció, két rutin reggelente és esténként, mostmár késő bánat, habár nem cserélném el semmiért egyiket sem.

'96 nyarán Rovinjban hevertünk a sziklás parton, a feszes, fiatal bőrünket örökkévalónak tartva. Merthogy Mi ezt nem gondoltuk vagy reméltük, Mi tudtuk. Hogy így marad. És a legrosszabb esetnek tartottuk azt, hogy minden úgy marad rajtunk ahogy akkor volt, mivel örök elégedetlenek voltunk. Mindenről szentül hittük, hogy az lehet még jobb is.

A napvédelmet az új Chanel napszemüveg jelentette, mondjuk az legalább márkás volt, de fényvédőben csakis alacsony faktorút, olajosat vettünk és természetesen illat vagy flakon alapján választottunk. Mert a 20 astól sose fogunk lebarnulni és egyébként is egyszer kell leégni minden nyáron, utána már csak barnulni lehet.

Így ugrott be a strand táskába a max. 6 os UV védő kókusz illatú olaj, a kakaó vaj és Anyám alumínium fóliával borított fényvisszaverős kihajtható napozó kelléke amit ha az arcunk elé tettünk, kb. 10 perc alatt szénné égett a bőrünk úgy verte vissza fényt. És volt még valami ami nélkül egy lépést sem tettünk: a gumimatrac. Arra fel lehetett feküdni, rá lehetett hárman is hasalni, be lehetett vele úszni és órákon át napozni a hűvös vízben. Bizony. Legjobb esetben déli 12 és este 6 között. De hogyha hangos, meleg vagy kényelmetlen volt a szállásunk, akkor már délelőtt 10 től is. Még jó hogy. Ki ha nem Én és a Bartánőim.

Mindig azon nevettünk, hogy azt mondtuk, annyi hülyeséget csinálunk huszonévesen, hogy egy pszichológus milliomos lesz a terápiánk árából és annyi sz@rt kenünk magunkra, hogy vagy egy plasztikai sebészhez kell majd feleségül mennünk vagy nagyon jó állásunknak kell majd lennie hogy ki tudjuk fizetni az arckezeléseinket. A terápia bejött. De a bőröm...Végül megtanultam az Esztétikai Medicinát és ha orvos nem is lettem, sőt a férjem másodjára sem plasztikai sebész lett, van elég harci eszköz a kezemben, hogy megvívjuk a csatát az évek múlásával.

A bartáságok megmaradtak, a gyerekeink felnőttek, Mi még mindig Britney Spears-t és Madonnát hallgatunk, de a fürdőszobáink polcain új tégelyek sorakoznak.

Már tudjuk, hogy az Alastin, a Skinceuticals, a ZoSkincare melyik termékei jók a bőrünknek, hogy nem napozó hanem fényvédő, hogy kémiai vagy fizikai, hogy mennyi időnként és melyiket kenjük. A napszemüveg mellé bekerült a napernyő, a nyugágy, a Vogue magazin és napra csakis délután 4 után megyünk...Már nem fújunk parfümöt sem a strandoláshoz. Borult idő esetén a szlogen, hogy szűrt fényben lehet a legjobban barnulni és kitör a frász minket hogyha az arcunk barnább a testünknél, mert az öregít.

A gumimatracból nem tudtam engedni 26 év alatt sem. Sőt, sajnos terápia ide, terápia oda, a gyerekeimnek sem adom oda az enyémet. Mert AZ az ENYÉM. Igazam van, nem ?

És ha vége a nyárnak, jöhet a hialuronsavas filler, a skinbooster, a Profhilo, a "laza" peeling, a "mi volt Monacóban a kiállításon, van valami új csodaszer?", a szempilla növesztő szérum, a botox és Magdika "dörzsije" ami még a 90 es évekből a St.Ives nevű márka barackmagos testradírja -mert szentül hisszük, hogy hogyha ezzel naponta leradírozzuk a testünket, akkor nem lesz rajta narancsbőr.
2022. Tegnap a nagyobbik lányom rák vörösre égett a parton. A kérdésére, hogy mit kenjen a bőrére hirtelen azt válaszoltam, hogy tejfölt. Mégsem tudom eldönteni változott-e bármi is....